Chci podpořit

Co je vlastně normální?

Příběhy dětíSOS Kajuta

CHCI POMOCT

Kdyby všichni lidé ve vašem okolí měli dvě hlavy nebo tykadla, bylo by to prostě normální. Kdyby všichni vaši blízcí i známí brali drogy, bylo by zas normální tohle. Proč byste si měli myslet něco jiného?

Když se Daniel poprvé nesměle rozhlížel po Radimově kanceláři v nízkoprahovém klubu, bylo mu osm let a to, co pro něj bylo úplně běžné, byla pro spoustu lidí ukázková teorie z příruček o prevenci kriminality. Starší sestry už byly v hledáčku dealerů pervitinu, táta čerstvě spáchal sebevraždu a negramotná maminka spíš živořila, než aby o Daniela bůhvíjak pečovala.

V jiném světě

Sociální pracovník Radim pro Danka byl jako někdo s tykadly a dvěma hlavami. Nekřičel na něj, v řeči se obešel úplně bez vulgarismů. Když se Daniela zeptal, jak se cítí ve škole a na co se těší, Daniel mu vlastně nerozuměl. Za osm let života se ho nikdo na jeho pocity neptal, tak nevěděl, co říct: samozřejmě, že něco cítil, ale vůbec to neuměl převést do slov.

Radima to stálo hodně sil, ale jeho úsilí se zdá se vyplatilo. „Daniel sem pořád chodí: i kvůli němu jsem rád, že jsme rozšířili cílovou skupinu z 18 na 26 let. Okolo šestnácti převzal péči o domácnost, včetně hospodaření s financemi – to jsme spolu probírali opravdu často, sám se mě chodil ptát na spoustu věcí. Studuje už druhý učební obor, aby tady u nás, kde je málo práce, zvýšil šance na získání zaměstnání, ale od sedmnácti k tomu chodí na brigády, aby s mámou vyžili.“

Vymanit se z kruhu

Má přítelkyni z hodně podobného prostředí, která ve své rodině díky němu funguje stejně jako on. Nemají nijak pohodlný život, Radim mu třeba z prostředků na sportovní aktivity koupil boty, aby s klubem mohl jet na florbalový turnaj. „Je to ale neskutečný pocit, když vím, že jako jediný z ulice, ve které bydlí, nemá záznam v rejstříku a má víc než základní vzdělání. To, co je pro nás normální, stálo Daniela veliké úsilí. Ale dokázal to.“

CHCI PODPOŘIT

Blog

Mohlo by vás zajímat