Chci podpořit

Poprvé

Příběhy dětí

Co tak může vidět pětiletá holčička poprvé? Možná slona, lanovku nebo ohňostroj… Dnes šestiletá Emily ve svých pěti letech poprvé viděla jablko, svoji fotku na nočním stolku a umyvadlo s tekoucí vodou. A čistě povlečenou postel a svojí dvouletou sestřičku Anetku v teplé čepici. Zdá se to nepravděpodobné? Pěstounka Lucie vychovala už dvě děti, také holčičky. Z obou jsou už dospělé slečny, obě spokojené a veselé, které náhradní mámu často navštěvují. Lucie o ně začala pečovat, když byly malinké – roční a měsíční miminko. „Tehdy to bylo jiné, mnohem lehčí,“ svěřila se Lucie po prvních týdnech péče o Emily a Anetku sociální pracovnici Míše. „A nemyslím si, že to je proto, že jsem byla skoro o dvacet let mladší.”

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky

Míša se vůbec nediví, že to má Lucie těžké, ví, že obě holčičky strašně často pláčou a jakoby se bály, co se v příští minutě stane. Ví také, že dá pěstounce hodně práce, než se strach změní v radost a dětskou bezstarostnost. „Emily a chvíli i Anetka vyrůstaly v hodně zoufalých podmínkách. Chudoba by nevadila, ale v rodině bylo domácí násilí, neléčené závislosti a další problémy, které rodiče bohužel nechtěli řešit, odebrání dětí bylo jediným možným řešením.“ U Lucie Emilka poprvé zažívá, že když je jí smutno, přijde obejmutí a pomazlení. Když udělá něco špatně, nikdo na ni nekřičí, jen s ní o tom mluví a pak ji taky pomazlí. Často a ráda kolíbá Anetku, kterou kdysi pomáhala mamince doma ve svých čtyřech letech porodit, a čichá si k ní, protože Anetka je pořád čisťounká a voňavá.

Je možné některé věci zapomenout?

Emily už skoro zapomněla, jaké to je, být za trest zavřená ve sklepě, zato viděla na podzim v ZOO slona, lanovku a před měsícem novoroční ohňostroj: ten ji vylekal, ale když se přitulila k mámě, začal se jí líbit. Život je vlastně docela hezký, když se člověk může těšit na další den…  
Blog

Mohlo by vás zajímat