Klasic - SOS dětské vesničky
Klasická Praha. Benefiční koncert na podporu SOS dětských vesniček

Třetí říjnovou neděli se otevřou dveře Muzea Antonína Dvořáka prvnímu benefičnímu koncertu z cyklu Klasická Praha, na kterém vystoupí hudebníci, vědci a profesoři v jedné osobě. Ti budou hrát, aby podpořili aktivity SOS dětských vesniček. Máte rádi klasickou hudbu a chcete pomáhat? Jste srdečně zváni.

foto_koncert

Klasická hudba pomáhá dětem z SOS dětských vesniček

Myšlenka propojit akademickou a hudební sféru a uspořádat sérii koncertů klasické hudby, které pomáhají, je dílem Spolku Johnyho Newmana. Letos se jedná již o druhý ročník této akce, který přinese dva benefiční koncerty, podzimní a jarní. Výtěžek ze vstupného půjde v obou případech v plné výši na podporu činnosti SOS dětských vesniček.

První z koncertů se se uskuteční 15. října od 19 hodin v Muzeu Antonína Dvořáka, Ke Karlovu 20, Praha 2. Vstupné 200 Kč.

Vstupenky je možné zakoupit před koncertem v místě konání. Těšit se můžeme na vystoupení Jana Nováka, který stojí v čele Spolku Johnyho Newmana.  Kromě toho že se plně věnuje vědecké práci o oblasti kosmologie, je sám skvělým pianistou. Co by zástupci profesionální hudební sféry se představí Adam Stráňavský mezinárodně uznávaný slovenský pianista a vynikající akordeonista Peter Palacka rovněž ze Slovenska.

V podání Jana Nováka zazni:

F.Chopin                            Fantasie-Impromptu

S.Rachmaninoff                Etude-tableaux op.39, no.2, op.39, no.8

E.Chabrier                         Scherzo-Valse

V podání Adama Stráňavského a Petera Palacky zazní:

A.Piazzolla                        Čtyři roční období

La muerte del Angel

Adios Nonino

Libertango

Mediotango

Oblivion

Ave Maria

Realizaci benefičního koncertu finančně podpořila společnost Sophia Solutions.

Jan Novák vystudoval ZUŠ Charlotty Masarykové ve Veleslavíně ve třídě Hany Černíkové. Dále chodil na kurzy k řadě pianistů, jako je Jan Dušek nebo Miloš Mikula. Od roku 2002 dává koncerty v německých lázních. Zaměřuje se především na interpretaci děl A.Skrjabina. Je rovněž absolventem matematicko-fyzikální fakulty a věnuje se vědecké práci v kosmologii.

Adam Stráňavský se narodil do hudební rodiny s dlouhou tradicí. Nejprve studoval konzervatoř v Banské Bystrici, kde začal získávat první úspěchy na mezinárodních soutěžích. Dále pokračoval ve studiu piana v Praze ve třídě Borise Krajného a klavírní pedagogiky u Aleny Vlasákové. Nedávno byl úspěšný v mezinárodní soutěži v Huesca. Absolvoval řadu sólových recitálů na Slovensku, v České republice, v Polsku, Spojených státech a Francii. Nahrával například pro rádio Děvín. Věnuje se rovněž komorní hře, za kterou byl také ceněn.

Akordeonista Peter Palacka se narodil v roce 1991. Vystudoval konzervatoř J.L.Belly. Potom vystudoval Musikhochschule ve Freiburg im Breisgau. Dále vystudoval Akademii umění. Měl koncerty na domácí i zahraniční scéně. Absolvoval mistrovské kurzy v Ostravě a koncertní sérii po slovenských městech s Daliborem Karvayem. Vyhrál například Talent 2005 nebo SŠSK v Banské Bystrici.

na začátek